SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GÜN ETKİNLİĞİ

Okulda sürdürülebilir bir gün!
Çocukların, öğretmenlerin ve ailelerin doğa/çevre ile doğrudan gerçek bir iletişim kurmasını önemsiyoruz.

Ailece Sürdürülebilir Bilgi ve Deneyimlerle Dolu Bir Gün!

16 Şubat Pazar günü çevre dostu, sürdürülebilir alışkanlıklarla tanışmak üzere YeniOkul’da “Okulda Sürdürülebilir Bir Gün” için buluştuk.

Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Studio Sustain, Buğday Derneği, Yeryüzü Derneği, Dönüşüm Derneği, Permakamp, Başka Bir Okul Mümkün, Şehir Dedektifi, Kokopelli Şehirde, Zehirsiz Ev – Mercan Yurdakuler, Alternatif Eğitim Dergisi, Merak Et Dergisi, EkBiçYeİç, Knot_X ve velimiz Aslı Dündar Özcan işbirliğiyle, okulda 6 sınıfta, kütüphanede ve açık alanlarda 11.00-17.00 arasında aralıksız bir şekilde atölyeler ve söyleşiler gerçekleşti.

Etkinlik dekorasyonu yapılırken çöpten ve dükkanlardan toplanan kartonlar, atık malzemeler değerlendirildi. Okulu süsleyen rengarenk bayraklar için Eminönü’ndeki kumaşçılardan artık parça kumaşlar toplandı ve başka etkinliklerde de kullanılabilecek kumaş bayraklar dikildi. Yıldız Parkı’ndan toplanan kuru dallar, kozalaklar ve yapraklar ile okul tamamen sürdürülebilir ve ekolojik bir şekilde etkinliğe hazırlandı. Kullanılan tüm malzemeler geri dönüştürülebilir, ileri dönüştürülmüş ve yeniden kullanılabilirdi. Yemek için plastik servis üniteleri yerine okulun çatal-kaşıkları kullanıldı. Olabildiğince az enerji harcandı ve atıklar dönüşüme gönderilmek üzere toplandı.

Neler öğrendik, neler deneyimledik?

Buğday Derneği’nden Yasemin Kireç, tüm gün boyunca çocuklar ve yetişkinler için tohum, kompost yapımı ile ilgili söyleşiler ve atölyeler gerçekleştirdi. Çocuklar organik çöplerini nasıl kompost yapacaklarını öğrendiler. Tohum çimlendirmek ve yetiştirmekle ilgili temel bilgileri öğrendiler. Buğday Derneği’nden İpek Peker ise derneğin Zehirsiz Sofralar projesinden bahsettikten sonra, projenin belgesel serisinden bir izleti gerçekti.

Dönüşüm Derneği kurucusu Niyazi Selçuk önce Atıksız Yaşam konulu söyleşisiyle, yetişkinlerle buluştu. Sıfır atık bir yaşam mümkün mü, nasıl daha atık çıkarabiliriz, atıklarımızı nasıl ayrıştırmalı ve dönüştürmeliyiz sorularını cevapladı. Ardından ise çocuklarda çevre ve dönüşüm farkındalığı yaratmak üzere yazdığı kitabı “Yeşil Karıncalar” kitap imza günü eşliğinde çocuklarla farkındalık atölyesi düzenledi.

Kokopelli Şehirde’nin söyleşisinde Elif Oğuzbal Bokashi kompostunu anlattı. Evde uygulaması en kolay kompost tekniği olan Bokashi’yi tüm detaylarıyla dinledik.

Sürdürülebilir moda markası Knot_X’ten Burcu Süren ve Öner Oktar ile moda gerçekten sürdürülebilir mi, alışveriş alışkanlıklarımızı nasıl değiştirebilir konuşu çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.


Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Studio Sustain ekibi gün boyunca çeşitli etkinliklerle okuldaydı. Aslı Kıyak İngin, Aysun Ateş Akdeniz ve Simge Göksoy “Tasarımda Sürdürülebilirlik” isimli çok keyifli söyleşilerinde, sürdürülebilirlik kavramının eğitim ve tasarım çevrelerine nasıl uyarlanabileceğini anlattılar. Studio Sustain Doğa Dayıoğlu ile “Bitkilerle Desen Denemeleri”, Nanthini Priya Sampath “Biyoplastik Atölyesi” Derindeniz Akmanlar “Atık Zamanı Kutu Oyunu” da etkinlikte çocuklar için
atölyeler düzenlediler.

Belgesel sınıfında tüm gün sürdürülebilirlik konulu belgesel yapımlar gösterildi.

Zehirsiz Ev kitabıyla ses getiren Mercan Yurdakuler, aynı isimli söyleşisiyle etkinlikte kimyasal olmadan doğal malzemelerle temizliği, kişisel bakımı anlattı.

Yeryüzü Derneği’nden Leyla Kabasakal “Çocuklara Gıdaya Anlatmak ve Kooperatifleşme” isimli söyleşisinde nitelikli gıdadan ve çocuklara doğru beslenmeyi öğretmenin yollarından söz etti.

Permakamp’tan Güneş Savaş sürdürülebilir bir topluluk olmayla ilgili söyleşisinin ardından çocuklarla balmumu ile kumaş kaplama atölyesi gerçekleştirdi.

Aslı Dündar Özcan’ın atık kağıtlardan ve çeşitli geri dönüştürülebilir malzemelerden heykel atöylesi “Kağıt Eller”de
katılımcılar atık bir malzemeyi dönüştürerek sanat yapmayı deneyimlediler.

Şehir Dedektifi insiyatifi kurucularından Gizem Kıygı “Çocuğun Sürdürülebilir Şehir Algısı” söyleşisini ve çocuklarla birlikte kentsel tasarım atölyesini gerçekleştirdi.

Etkinlikte yetişkin ve çocuk atölyeleri söyleşileri yanı sıra öğretmen atölyeleri de vardı. Başka Bir Okul Mümkün’den Özge Oğuz’un öğretmenlerle Sınıfta Doğanın Döngüleri atölyesini gerçekleştirdi, YeniOkul öğretmenleri Nevruz Yıldırım ve Pınar Yılmaz ise Tohum Projesi’ni paylaştı.

EkBiçYeİç ekibinden Burcu Arıkan ve Bengisu Ecem Yıldız çocuklarla “Mikro Filiz ve Mikro Yeşil Yetiştirme” atölyesini
gerçekleştirdi. Aynı zamanda lezzetli ve sağlıklı menüsüyle tüm gün okulda yiyecek satışı yaptılar.

Alternatif Eğitim Dergisi ve Yeni İnsan Yayınları ekoloji, çevre ve çocuk kitapları ile okuldaydı.

Anneler, babalar, çocuklar ve her yaştan katılımcı ile yaklaşık 350 kişi bu sürdürülebilir gün deneyimine ortak oldu.
Sürdürülebilirliği hem günlük yaşam alışkanlıkları hem de eğitim ve mesleki çerçevelerde gündeme aldığımız çok keyifli bir gündü.