SINIFLARIMIZ

Anaokulumuzun geniş, ferah, aydınlık sınıfları çocuklar için özel olarak düzenlenmiştir.

MeşePalamudu ÇocukEvi’nde yaş gruplarına göre ayrışmış bir sınıf düzeni var ve sınıflar çocukların yaş dönem özelliklerine ve meraklarına göre biçimlenecek esnek bir düzenlemeye sahip.

Sınıflar çocukların bireysel ya da gruplar halinde çalışmasına imkan verecek şekilde düzenleniyor. Bu düzenleme, çocuğun mekandan öğrenmesine yardımcı olacak bir yapıda. Klasik anaokulu/kreş sınıf düzeninden biraz farklı bir düzenleme bu. En küçük yaş gurubu dahil çocuğun mekanla aracısız iletişime geçebilmesi sağlamak için sınıf mekanı çocuk ölçeğinde mekanlara bölünüyor. Öğretmenin göz seviyesinde mekanı görebildiği ama çocukların küçük gruplar halinde ayrışabileceği bölüntüler bunlar. Bu şekilde çocuklar ilgi ve meraklar doğrultusunda ayrışmış ve buna göre düzenlenmiş bu çevrelerde 3-4 çocukluk gruplar halinde denemeler yapıyorlar.

Bu fotoğrafta gördüğünüz 4 yaş grubunun blok köşesi. Çocuklar yaklaşık 3 aydır bloklarla başlayan daha sonra arayışlarını destekleyecek malzemelerin (bant, kağıt, karton vb.) eklenmesiyle “trenli bir şehir” tasarımı üzerinde çalışıyorlar. Blok köşesi bu arama ve denemeler süresince bir yetişkin tarafından yıkılmıyor toplanmıyor ve çocukların merak ve aramaları süresince sınıfın bu köşesi gerçek bir inşa süreci gibi dönüşüyor.

Sınıf içerisinde bir başka köşe Reggio Emilia Yaklaşımında “Race Tracce Atelier” sergisi ilhamlı olarak teknik cihazları değişebilen IŞIKLI ARAMALAR köşesi. Işık, gölge, yansıma kendi halleriyle en etkin oyun ve öğrenmeler içeren bir çevre. Bazen çocukların merak ettikleri bir konu üzerine bazen öğretmenlerin süreci provoke etmeleri amaçlı olarak köşe teknik olarak hazırlanıyor.

  • Projeksiyon Cihazı

    Her sınıfta projeksiyon cihazı var. Bir projeksiyon cihazı kaç farklı şekilde kullanılabilir sizce? Bir gün sınıfa bir aslanı davet etmek için kullanmıştı. Fotoğraf iki çocuğun bu görüntü önünde aslana bloklarla bir yuva inşa etme anından. Yaklaşık 2 saatlik bir uğraşın sonucu Blokları dengede tutarak, birbirlerine teknik taktikler vererek gölge ile bir konstrüksiyon oluşturmuşlardı. Teknoloji bazen simüle etmede bazen doğrudan o cihazın kendisinden öğrenmede birer öğretmen haline geliyor. Bir dinozor iskeletine ait bir fotoğrafı dinozor kadar büyütmek ve çizim dilini geliştirmede bu çevreden destek almak çok kullanılan bir yapılandırılmış çevre.

  • Tepegöz

    Tepegöz gibi teknolojisi eskimiş ve gözden çıkarılmış bir cihaz erken çocukluk evresi için bir sihir makinası gibi çalışıyor. Çocuklar ışık ve malzeme ilişkisini bu cihaz üzerinden öyle eğlenceli bir şekilde kendi başlarına deneyimliyorlar ki, çeşitli malzemeler ekleyip gözlemlemek ve öğrenmelerini izlemek kalıyor bize. Şeffaf objeler renkli şeffaf olmayanlar karanlık gölgeleriyle duvarda büyüyorlar. Ellerini sağa hareket ettirdiklerinde objenin yansıması sola hareket ediyor.

  • Işıklı Masa

    Işıklı masa, duyu, renk, çizim dili gelişimi gibi çalışmalar için aktif olarak kullanılan bir teknik köşe.